10 könnyen termeszthető zöldség – kezdők, figyelem!

könnyen termeszthető zöldségek

Ha ódzkodsz a konyhakerti feladatoktól, mert úgy véled, szaktudás kell hozzá, válassz a következő zöldségek közül, mert szinte garantált, hogy ezekkel sikerélményed lesz.

Ezek mindegyik könnyen termeszthető, nem érzékeny növények, és többet is learathatsz már egy hónap után, akár bébizöldségnek nevelve is.

Gondolj az egészségedre, kezdd el a friss, jó minőségű, finom zöldségek nevelgetését, hidd el, nem bonyolult feladat!

 

1. Retek

A hónapos retek a szabadföldbe legkorábban vethető zöldségféle, magról hamar kikel, és megnő, már 4 hét elteltével is fogyasztható.

Sokféle fajtát kipróbálhatsz, és ha kertládában vagy cserépben termeszted, a hosszabb gyökerűeknél figyelj oda, hogy meglegyen a 30 cm mély talaj.

A nyári vetés a meleg miatt rizikósabb (könnyebben felmagzik), ilyenkor mélyebbre kell vetni a magokat (2-3 cm), bőségesen locsolni, és nem árt egy kis árnyék se.

Minél kisebb a gumó, annál édesebb, a túl nagy méretűek csípőssé válhatnak.

 

2. Cukkini

Mint minden tökféle, a cukkini is szereti a bőséges locsolást, a sok napfényt, a tápanyagdús (komposztos) talajt, de ezeken kívül nincsenek nagy igényei, ellenálló növény.

A palánták – akár veszed, akár magról magad neveled – a fagyok elmúltával ültethetők ki (május közepétől).

Kb. 2 hónap után leszedhetők a 15-20 cm-es, fényes héjú termések.

 

3. Karalábé

Először is, az se baj, ha csak a levelét sikerül termesztened, mert az is ehető és egészséges.

A palántát kb. április közepétől kiültethetjük, így viszonylag hamar, kora nyárra lesz kiszedhető karalábé. A talaja legyen mindig nedves, és a gumót ne hagyd teniszlabdánál nagyobbra megnőni.

Magról, a szezon folyamán bármikor nevelheted, így ősz végéig folyamatosan lesz ropogós karalábéd.

Ne feledd, a leveleit se dobd el, akár meg is töltheted: erdélyi töltikét is készíthetsz belőle. (Ajánlatos a saját, bio levél felhasználása, mert a máshonnan szerzett levél permetszeres is lehet.)

 

4. Mángold

Gyönyörű, hatalmas, színes levelei nemcsak látványosak, hanem rendkívül egészségesek is: gazdag K-, C-, A-, B-vitaminban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben.

Ráadásul egyszerűen termeszthető: jól tűri a napot, árnyékot, hideget és meleget. Március végén vetheted el a gomolymagokat (több apró mag egyben) bent cserépbe, a kikelt kis növényeket ezután ritkítani kell.

A palántákat április végén, szoktatás után ültetheted át az ágyásodba, de persze vehetsz már kész palántát is.

Csaknem egész szezonban folyamatosan szedheted a levelit.

A gyökérzet át is telelhet, ha takarással véded, és kora tavasszal kihajt. Ez után szárba szökken, és kiszedheted, komposztálhatod.

Könnyen termeszthető zöldségek, mángold
Többféle mángold létezik, az élénk színűek különösen látványosak

 

5. Bokorbab

A bab fagyérzékeny, ezért legjobb esetben is csak április végétől vethető, de ezen kívül nincsenek különösebb igényei.

Ha meg akarod előzni az idényt, bent is elkezdheted a nevelést március közepén, és 4-6 hét múlva kiültetheted. Nyári, másodvetésre is alkalmas.

A bokorbabnak nem kell támaszték, de természetesen szereti a napfényt és a locsolást.

Többféle létezik belőlük, tenyészidejük átlagosan kb. 3 hónap.

 

6. Újhagyma

Személyes kedvencem, mert nagyon finom, pár hét után kiszedhető, sok fér el kis helyen, és nagyon egyszerű termeszteni.

Nem kell mást tenned, mint venni egy csomag dughagymát, és ledugdosni a földbe kora tavasszal (vagy később, ősz közepéig bármikor, amikor kedved tartja), kb. 5-8 cm távolságra, csúccsal felfelé, hogy a csúcs kb. a talajszintben legyen.

Csak arra kell figyelned, hogy ne száradjon ki, és kész. Akár már 2 hét múltán lehet is csemegézni, de érdemesebb megvárni, míg szép 20-25 cm-es zöldje fejlődik kb. 4 hét elteltével.

 

7. Cékla

Szép, vörös, és egészséges, ráadásul nem kell nagyon sokat gondoskodni róla. Mivel gyökérzöldség, elegendő talajmélységet (25-30 cm) kell neki biztosítani – amennyiben konténerben (pl. kertládában, cserépben) termesztenéd.

A magokat tavasz közepén (április második fele) lehet vetni szabadföldbe kb. 2 cm mélyre. Amikor elérik a néhány centis magasságot, a legerősebbeket hagyjuk meg, a többi hajtást vágd le (ne húzd ki, mert így károsodhat a meghagyandó hajtás is). 

10-12 hét után be is lehet takarítani. Ha folyamatosan szeretnéd magad céklával ellátni, kb. 3 hetente (a forró nyári időszakot kivéve) vethetsz újabb magokat.

Könnyen termeszthető zöldségek, cékla
Jó tudni: a cékla levelei is fogyaszthatók!

 

8. Rukkola

Ezt a jellegzetes ízű salátafélét se túl nagy mutatvány nevelgetni, még a félárnyékot is jól tűri.

A kb. 1 cm mélyre vetett magok jól csíráznak hűvösebb időben, a nyári melegben már bizonytalanabb a kikelés.

Vigyázat: meleg időben gyorsan felmagzik, tehát inkább kevesebbet és gyakrabban ültess, rendszeresen szedd!

Egy két tövet szándékosan hagyhatsz felmagzani, hogy innen legyen legközelebbre vetőmagod.

Könnyen termeszthető zöldségek, rukkola
Frissen szedett rukkola a pizzádon? Kell ennél jobb?…

 

9. Eper

Nem zöldség, de érdemes itt megemlíteni!

Az egyik kedvenc bogyós gyümölcs, és nem is nagy feladat se a termesztése, se a szaporítása.

Kérhetsz a környékről, ismerőstől indáról lemetszett palántát, vagy vásárolhatsz is. Nyár végén vagy ősszel lehet őket beültetni.

Amint átteleltek, és virágot hoztak, fajtától függően májustól lehet csemegézni a finom gyümölcsöket.

Vannak egyszer és folyton termők is, ez utóbbiak tavasztól őszig folyamatosan szüretelhetők, de egyszerre csak kevesebb termést hoznak.

 

10. Zöldborsó

Igen hálás növény. Kora tavasszal (de később is lehet, akár nyár közepén is, ilyenkor azonban kevesebb termésre számíts) érdemes elvetni, és néhán nap után már látod is a siker csíráját.

Vetés előtt nem muszáj beáztatnod, de persze nem árt, elég csak 1-2 órára beletenned a vetőborsót egy vízzel teli tálkába, hogy megpuhuljon a héja, így a vetés után hamarabb kicsírázik.

Arra viszont ügyelj – mint minden frissen vetett magnál –, hogy a földje folyamatosan nedves legyen. Ha kell, locsolj naponta kétszer is, reggel és este. Ugyanis, ha ilyenkor kiszárad a talaj, az végzetes lehet az éppen növekedésnek indult kis hajtásokra nézve.

Támasztékot igényel, de erre a célra a kisebb, szétágazó 50-70 cm hosszú, földbe szúrt gallyak is alkalmasak lehetnek. Kb. 3 hónap múlva szüretelhető is!

Könnyen termeszthető zöldségek, zöldborsó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük