Konyhakert gyerekekkel, gyerekeknek

konyhakert gyerekekkel

Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés ideális esetben, véleményem szerint, családi vállalkozás.

Nem üzletre kell gondolni, hanem közös munkára, vagy inkább közös élményre, amelynek során gondozzuk a kiskertet, és nem érezzük tehernek a kertészkedést.

 

A fizikai munka, vagyis a kertészkedés áldásai

 

Sajnos egyre inkább elfelejtjük használni a kezünket, sőt az egész testünket.

A munkahelyek jó részén már csak számítógépes munka folyik, ahol a gépelés, egerezés és kávéfőzés nem sorolható a fizikai, kézzel végzett tevékenységek kategóriájába.

Ülünk egész nap, kattogtatunk, írunk, olvasunk, meetingelünk, kocsikázás vagy tömegközlekedés, minimális séta, és eltelt a nap.

Hát ebben a szürke folyamatban üde színfolt a kertészkedés – amelyet érdemes  gyerekekkel végezni!

Miért? Mert ők igénylik leginkább a mozgást, a fizikai tevékenységet, és ez nem feltétlenül, kell, hogy csak játék legyen.

Illetve lehet a kertészkedés a játék, a hasznos munka és  tanulás ötvözete is, ahol ezeken a területeken is csiszolódik a tudás:

 • Tanulás a növényekről – nemcsak a boltban látjuk a „feltupírozott”, sokszor csomagolt zöldségeket, hanem fejlődés közben; ezenkívül számos érdekes, kevésbé ismert, de ízletes zöldség vagy fűszernövény (pl. mángold, spárga, koriander) termesztésébe is belevághatunk, ami szélesíti a gyerekek ismereteit.
 • Számolás – a kertláda parcellás felosztása, és az oda ültetendő növények mennyiségének kiszámolása, illetve a termés lemérése, ételekbe való adagolása összeadási, szorzási, osztási műveleteket igényel, melyek elvégzése konkrét céllal történik, és nem csupán egy iskolai feladat.
 • Sikerélmény – a munkához szükséges üzemanyag; nélküle nincs motiváció; egy több hónapos munkával termelt, érett paradicsom leszüretelése és elkészítése a siker kézzelfogható bizonyítéka.
 • Munkavégzés csapatban – a kertészkedési projekt legélvezetesebb csapatmunkában, ahol együtt-egymásért végezzük a feladatokat, akár felelősök kinevezésével, feladatok elosztásával.

 

konyhakert gyerekekkel
Ez már megvan! Mehet a karalábé a levesbe!

 

A gyerekek bevonása a kertészkedésbe

 

A régi társadalmakban, természeti népeknél soha nem volt kérdés, hogy a közösség, a család minden tagja kiveszi a részét az élelemtermelésből, -megszerzésből, -elkészítésből és egyéb ház körüli munkákból.

És ez így természetes.

Ha elkezdesz kertészkedni, csináld együtt a gyerekeiddel!

Persze semmit se kényszeríts rájuk. Először mutass mintát, és hidd el, kíváncsi lesz rá a gyerek, hogy mit csinálsz.

Aztán pedig boldogan segít, és egy-kettőre magának érzi a konyhakerti projekteket, melyekre ideális struktúra a ládakertészkedés – nem jár annyi koszolással, görnyedéssel, emelgetéssel, nehéz szerszámokkal való munkával.

Ráadásul az egész kicsi gyerekek is bevonhatók, 1-2 éves kortól. Ahogy pedig nőnek fel, egyre komolyabb feladatokat is rájuk lehet bízni.

Nézzünk pár kertészkedési feladatot az egyszerűtől a nagyobb odafigyelést vagy erőt igénylőkig:

 • Locsolás – végtelenül egyszerű, és elronthatatlan, egész kisméretű játék locsolókannával is lehet kezdeni.
 • Gereblyézés, talajegyengetés – még egy kis játékgereblyével is végezhető, sőt egyáltalán nincs szükség nagy gereblyére.
 • Komposzt, talajkeverék pótlása – ha a talaj mennyisége csökken (összemegy a talaj a ládában vagy kaspóban), a pótlás remekül elvégezhető egy ültetőkanállal vagy gyerekalapáttal.
 • Komposztálás, szelektálás – könnyen megtanítható, hogy milyen hulladékok mehetnek a komposztba. Jó ötlet lehet egy rajzos táblázatba összegyűjteni ezeket a hulladéknak az ábráját és nevét, és kitenni a konyhafalra. Itt találsz segítséget ahhoz, mit lehet komposztálni és mit nem ajánlott (táblázat a cikk közepén): https://ladakertesz.hu/komposztalas-1×1-ladakerthez/
 • Gazolás – a kicsi ujjak ideális „gazolószerszámok”. Kb. heti egyszer bőven elég az apró, nemkívánatos hajtásokat eltávolítani. Nem árt azért fél szemmel a szülőnek is odafigyelni, különösen amikor a haszonnövények is kezdenek kihajtani, nehogy gyomnak nézze őket a szorgalmas ifjú munkaerő.
 • Magok vetése – az apró lyukak kialakítása és a magok beszórása izgalmas feladat a kicsiknek, de segítségre lesz szükségük, különben kicsit káoszos kinézetű lesz a ládakertünk a növények kikelését követően : ) A nagyobbak ezzel a feladattal már könnyen megbírkóznak.
 • Ládakert összeszerelése – barkácsolási kihívás, különösen a fiúknak izgalmas hadművelet.
 • Ládakert dekorálása – miért ne lehetne vidám, egyedi szín, minta, ábra a kertládán vagy kaspón? Kezdődhet a festés, pingálás!
 • Szüretelés – talán a legélvezetesebb rész, kézzel, kisollóval, szülői felügyelet mellett.
 • Mosás, elkészítés – ez már az ételkészítés birodalmába vezet, melyet úgyszintén érdemes a gyerekeknek otthon megmutatni.
 • Komposzt átforgatása – ez már több erőt igényel, így a nagyobb gyerekek, kb. 12 éves kortól tudják elvégezni egy vasvilla vagy lapát segítségével. Nagyon jól átmozgatja az egész testet.
konyhakert gyerekekkel, retek
Újabb zsákmány: egy szép nagy retek!

 

Miért szuper megoldás a ládakert a konyhakerti termelésre – különösen a gyerekeknek?

Elsősorban azért, mert kevés munkával könnyű művelni, és sikereket elérni.

Ha gyerek azt látja rajtad, hogy órák óta szenvedsz és panaszkodsz, miközben az ágyásokat ásod fel vagy kapálod görnyedezve, nem lesz számára vonzó példa ez a fajta munka.

Viszont ha azt látja, hogy könnyed hangulatban, élvezettel molyolsz a ládakerteknél, ő is nagyobb kedvet kap besegíteni.

Sőt, arra is megkérhet (ha te nem javaslod), hogy építsetek neki saját ládakertet, amibe azt ültet, amit akar és teljesen rá van bízva, mit hoz ki belőle.

Ez már tényleg izgalmas kihívás egy gyereknek…

ládakert építés gyerekekkel
Megy a barkácsolás, ebből bizony egy kertláda lesz…

 

Gyerekeknek saját ládakert? Nem lesz ebből baj?

Épp ellenkezőleg! Egy csomó dolgot megtanulnak a saját termelési munkájuk során.

Egy kiskertet gondozni kell, ez pedig rendszeres, felelősségteljes tevékenység, melynek során viszont a jutalom se marad el.

Látni, hogyan bújik ki az apró hajtás, növekszik, és ízletes termést hoz, még a felnőtteknek is jó élmény, nemhogy egy a világot éppen felfedező gyereknek.

Itt végre kipróbálhatja magát mint felelős, termelő, hasznos családtag, és a sikerek láttán növekszik önbizalma is.

A ládakerszészkedés továbbá igencsak biztonságos termelési forma: nincsenek nehéz szerszámok, nem kell a slaggal erőlködni, nincs vegyszerezés, műtrágya, órákig tartó kapálás a tűző napon…

Ha elront valamit a gyerek, nincs komolyabb következménye. Legfeljebb odaveszik egy palánta, ha eltörik a szára az ültetésnél, vagy jobban kell ritkítani a kikelés után az apró hajtásokat, ha túl sok magot vetettünk egy-egy mélyedésbe.

A problémák nagyon egyszerűen kijavíthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük