Magaságyás ötletek – engedd szabadjára te is a fantáziád!

Magaságyás ötletek

A következőkben jó néhány magaságyás ötletet mutatok be, melyek reményeim szerint téged is arra sarkallnak majd, hogy kialakíts magadnak egy vagy több magaságyást – ahol termelhetsz zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- vagy gyógynövényt, illetve dísznövényt és virágot is.

 

A hagyományos magaságyás

 

A magaságyás története minimum több száz évre nyúlik vissza. Az ún. dombágyásnak gazdag hagyománya van a német nyelvterületen (Hügelkultur) és Kelet-Európában.

A régiek nem bonyolították túl a dolgot: egymásra halmoztak fatörzseket, ágakat, gallyakat, leveleket, ráhalmoztak trágyát, komposztot, egyéb szerves hulladékot, végül befedték földdel, és ebbe ültették a növényeket.

Egyszerű, de hatékony: a lassan lebomló szerves anyagok így folyamatosan tápanyagot szolgáltatnak a haszonnövényeknek, és a nedvességet is jobban tartják.

 

Hagyományos magaságyás (dombágyás) építése:

 1. Bármilyen formájú lehet, jellemzően hosszúkás, 80-90 cm magas. A talajfelszínen és kb. 30 cm mély árokba halmozva is kialakítható a szabadon álló halom.
 2. Alulra kerülnek a fatörzsek és vastagabb ágak (kerüljük a gyantás fákat, pl. fenyőféléket), erre, illetve a közökbe helyezzük a gallyakat, lombhulladékot, nyesedéket, ágdarálékot stb.
 3. Ezt befedjük kb. 10 cm-nyi érett trágyával vagy komposzttal (ezek keveréke is lehet).
 4. A legfelső réteg pedig termékeny, humuszos feltalaj kb. 10-12 cm vastagságban.
 5. Amennyiben száraz anyagokat használtunk, érdemes az egész dombágyást belocsolni, hogy jobban beinduljanak a bomlási folyamatok.
 6. Azonnal be is lehet ültetni, a gyomok megfékezésére szalmával, mulccsal lehet a talajt betakarni.

 

Magaságyások keretbe foglalva

 

Nehéz egy szabadon álló dombágyást igazán esztétikussá varázsolni.

Részben ezért sokan döntenek úgy, hogy jobban kinéző, de szintén remekül funkcionáló keretes emelt ágyásokat építenek.

Ezeknek számtalan variációja lehet – anyagtól, mérettől, formától függően.

Magaságyás deszkakeretben
Egyszerű deszkából épített, kb. 50 cm magas emelt ágyás

 

Néhány szempont, melyeket érdemes áttekinteni már az elején:

 • Tulajdonképpen bármiből lehet magaságyást készíteni, ami képes körülfogni min. 15 cm mély talajt, és amelynél megoldható a felesleges víz elvezetése.
 • Ha simán a kertbe, földre helyezed, elég az aljára geotextíliát tenned, hogy megakadályozd a gyomok, gyökerek feltörését, de továbbra is biztosítsd fölös víz eltávozását.
 • Napfényes helyen legyen! A legtöbb konyhakerti növény min. 6 óra napfényt igényel. (Ennél kevesebb napfénnyel azért még beérik bizonyos haszonnövények pl. a saláta, spenót, újhagyma és fodros kel.)
 • Ha erkélyre, teraszra teszed, alulra pl. farostlemezből készíts neki aljat vízelvezető lyukakkal kialakítva.
 • Fontos szempont, hogy kényelmesen tudd gondozni a magaságyásodat, el tudd érni belső részeit is, ezért nem érdemes nagyon szélesre készíteni. Ha falhoz, kerítéshez teszed, ne legyen 60 cm-nél szélesebb, ha pedig körbejárható, 1 m legyen a maximális szélesség.
 • Magasságuk szerint lehet a föld szintjétől akár konyhapult magasságúra is kialakítani – kinek mi a kényelmes és kivitelezhető. Aki nem tud vagy nem szeret guggolni, hajolgatni, érdemes magasabbra tenni az emelt ágyást. Ezek a szerkezetek ugyan drágábbak, több anyagot és munkát igényelnek, de jóval kényelmesebbek.

 

Nézzünk néhány variációt a „keretes” magaságyásokból a teljesség igénye nélkül az egyszerűtől a „multifunkciósig”!

 

Egyszerű kertláda

egyszerű kertláda
Egyszerű kertláda natúr fenyődeszkákból összeállítva

 

A legelterjedtebb megoldás a deszkakeretből kialakított, téglalap vagy négyzet alakú ládakert.

A minimalista megoldás 4 db 15-20 cm széles natúr fadeszka összecsavarozása, ebbe jön a geotextília alj (a belső oldalakhoz erősítve), rá a talajkeverék, és meg is vagyunk.

Az egyszerű kertládának ezen túlmenően lehet még kismillió változata, az alábbi paraméterektől függően:

 • Méret (30×30 cm – 1 x 3 m)
 • Deszkaanyag (puha fa / kemény fa / natúr / gyalult / vastag / vékony stb.)
 • Forma, szerkezet (négyzet / téglalap / kör / ovális / mintázott / lekerekített sarkok / bemart / lambériás / lábakon álló stb.)
 • Magasság, talajmélység (min. 15 cm, a lehtöbb zöldségnek / 30 cm, gyökérzöldségeknek / 1 m, gyümölcsfáknak)
 • Szín (érdemes lekezelni lenolajjal, hogy ne szívja be a vizet, ezen túlmenően a külsejét, ahol nem érintkezik a talajjal, le lehet színre festeni, érdemes valamilyen környezetbarát festéket választani).

 

Itt megnézheted, hogyan építettem első, egyszerű ládakertemet.

 

Rönkágyás

 

Aki könnyen hozzájut néhány farönkhöz, esetleg megmaradt egy építkezésből, kiválóan felhasználhatja magaságyás építéséhez!

Nem kell mást tenni, mint méretre vágni, a négy sarkán összeerősíteni, és kész.

Magaságyás rönkből
Ezekből vígan elkészíthető egy cölöpágyás, jó szorosan egymás mellé ásva a rövid rönköket függőleges helyzetben.

 

A szerkezetnek a farönk anyagától és vastagságától függően sokféle változata lehet:

 • Natúr fajta: pl. vaskos, kérges farönkökből kialakítasz egy négyszöget, amely a saját súlyának köszönhetően szilárd keretet ad.
 • Filigránabb forma: vékonyabb törzsekből 2-3 kerül egymás fölé, a sarkoknál pedig a profilok kialakítása után lehet összeerősíteni (hasonlóan a rönkházak falához). Ha nem akarsz ezzel bajlódni, támasztókarókat vagy -vasakat verhetsz a földbe, és ezek közé helyezheted a rönköket, hogy megálljon a szerkezet.
 • Cölöpös: a rövidebb rönkdarabokat (40-60 cm) függőlegesen a földbe ásod szorosan egymás mellé, mint egy alacsonyabb cölöpvár építéséhez hasonlóan, majd ezt töltöd fel termőtalajjal.

 

Vesszőből font magaságyás

Vesszőből font magaságyás
Ez egy íves megoldás, szigetelőréteggel a vesszők és a betöltött talaj között.

A vesszőfonás ősidők óta használatos technológia kerítések, tárolók, korlátok, falak, támfalak, bútorok készítéséhez.

 

És persze lehet belőle emelt ágyást is építeni.

 1. Legegyszerűbb, ha betonvasakat / facölöpöket (érdemes keményfát választanod, hogy tartósabb legyen) versz a földbe 30-50 cm-ként a kívánt méretnek és formának megfelelően olyan mélyen, hogy jól tartson.
 2. A kiálló kb. 20-30 cm magas vasak vagy cölöpök közé fonj ágakat, vesszőket, jó sűrűn, hogy megtartsa a talajt.

 

Téglából, kőből épült szerkezetek

Magaságyás kövekből építve
Ez nagyon jól mutat! Natúr kövekből megépítve, szépen kialakítva – hosszú távon szolgálja a családi kertészkedést.

 

Igazán esztétikus külsőt mutat egy bontott téglás vagy termésköves magaságyás.

Ennek munkaigénye jóval nagyobb, mint egy egyszerű deszka kertláda megépítése, viszont évtizedekig is kitart, és csodálatosan illeszkedik a kert és ház dizájnjához.

Megépíthető lépcső vagy fal mellett, de a terasz vagy autóbeálló részeként is.

Egy mutatós, falazott magaságyás rendes kőművesmunkát igényel, így ha nem vagy falazótehetség, inkább bízd a dolgot egy mesteremberre.

A megépítésénél lényeges szempont, hogy a felesleges víznek alul el kell tudni távozni, így az alsó téglasornál lyukakat, réseket kell hagyni. Érdemes előre kitalálni, hogy a felesleges víz hova folyjon majd, nehogy később bosszúságot okozzon pl. egy vízátfolyás keresztben a teraszon.

Magaságyás téglából építve
Közvetlenül az ablak alá téve folyamatosan gyönyörködhetünk egy ilyen téglavázas magaságyásban. Nemcsak akkor, ha virágot, hanem akkor is, ha zöldségeket ültetünk bele…

 

Tipp:

Mivel a natúr tégla magába szívja az esővizet, hólét, és a hidegben az évek során szétfagy, érdemes a felső téglasort kicsit ferdén rakni, kifelé lejtetni, valamint impregnálni, hogy elősegítsük a víz lefolyását és megakadályozzuk a beszívódását.

 

Betonszerkezetes emelt ágyás

 

Már néhány zsalukő lerakásával és a lyukak talajjal való feltöltésével is meglehet a „minimál” magaságyásunk, de valljuk be, ez nem a katalógusokba kívánkozó esztétikai élményt nyújtja majd.

A téglafalas emelt ágyáshoz hasonlóan építhetsz betonfal keretet is zsalukövekből vagy deszkazsaluzat segítségével.

Érdemes ezt aztán kívül levakolni vagy leburkolni, hogy szépen mutasson.

Itt is gondolni kell a felesleges víz elvezetésére, tehát az alsó részen alakítsunk ki lyukakat.

 

Fémből készült ládakert

 

A kertláda kerete készülhet fémből is.

Erre is többféle lehetőség kínálkozik, akár tisztán acélból kialakítani, vagy fa keretbe fém tartólemezeket helyezni.

 • Acélládákat lehet készíteni különböző méretekben összehegesztéssel, ehhez természetesen nem árt szakértői segítség.
 • Házilag is megoldható 4 db keret falécekből összeszerelve, amelyhez horganyzott hullámlemezt erősítünk. Ezt a négy oldalfalat összecsavarozzuk, és kész a kertláda.

 

Multifunkciós megoldások: ládakert paddal, locsolórendszerrel, üvegtetővel…

 

Egy szimpla kertláda számos elemmel bővíthető, hogy még kényelmesebb és kellemesebb legyen a kertészkedés:

 • Magasítás – a magasságot már említettem: ha túl macerásnak érzed a guggolást, magasítsd meg a kertládád! Készíthetsz neki aljat, majd ráteheted lábakra vagy egyéb magasításra, illetve ha az egész ládát megmagasítod, feltöltheted földdel, a felső 20-30 cm pedig termékeny talajkeverék lehet, ahol kedvükre tobzódhatnak a konyhakerti növényeid.
 • Ülőke építése – egy erősebb szerkezetű kertláda falaira rá lehet szerelni ülőkéket is.  Abszolút kényelmes megoldás, hiszen a ládához csücsülve gondozhatjuk a minikertünket. Ez már átmenet a magaságyás és a kerti bútor között, hiszen nemcsak a kertészkedést szolgálhatja: használhatjuk olvasgatásra, borozgatásra, beszélgetésre (pl. ha két ülőke egymás mellett helyezkedik el).
 • Locsolórendszer – sokan csöves csepegtetőrendszerrel látják el a magaságyásukat. Ez a nyaralási időszakban különösen hasznos lehet. A nagy melegben mindennap locsolni kell, és ha elutazunk, vagy a szomszédot vagy egy rokont kell megkérnünk, hogy segítsen, vagy kialakítunk egy automata locsolóberendezést.
 • Üvegtető – egy mini melegház 1-1 hónappal (tavasz + ősz) simán meg tudja hosszabbítani a termelési időszakot, sőt vannak kanadai ládakertészek, akik egész télen termelnek maguknak hidegtűrő zöldségeket (pl. brokkoli, fejes saláta, retek) üvegtetejű melegágyládákban! Ezek kialakítása nem olyan nagy ördöngösség – akár egy bontásból megmaradt ablaktáblát is ráeszkábálhatunk az ágyásládára, és megfelel a funkciójának.

 

Extrém magaságyás ötletek

 

Szalmabála

magaságáys szalmabálából
Ebből a szalmabálából magaságyás lesz…

 

Ez tényleg durván néz ki.

Számomra is eléggé hihetetlen, hogy ebből valaha is kinő valami, de igenis vannak, akik így termesztenek maguknak zöldséget.

A szalmabálát először két hétig locsolgatják, és van, aki gyeptrágyát vagy más nitrogénforrást tesz hozzá, hogy legyen elegendő tápanyag a leendő termésnek.

Ezután egy réteg komposztot vagy virágföldet tesznek a tetejére, ebbe ültetik a palántát vagy magokat.

A szalma a bomlás során folyamatosan tápanyaggal látja el a növényeket.

A szezon végére a bálák összeessenek, tehát ezek amolyan egynyári magaságyások, de a szalmahulladék kiválóan komposztálható.

 

Régi gyerekkád

 

Játékosabb kedvű hobbikertészek kipróbálhatják!

 1. Az antik gyerekkád aljára fúrj néhány lyukat (ahol a felesleges víz eltávozhat egy-egy nagyobb eső után).
 2. Tedd a kívánt helyre a teraszon vagy kertben (lehet tartószerkezetes is, így még kényelmesebb lesz gondozni).
 3. Töltsd fel talajkeverékkel.
 4. Mehet az ültetés és aztán a szüretelés!

 

Lehet bili is?

Miért ne? Egy régi fém füles bili igazán mutatós lehet, pláne kidekorálva : ) És benne növekednek a fincsi zöldségek.

Magaságyás vödörből
Ez pedig egy aranyos antik bádogvödör – kiváló fűszernövényekhez!

 

Antik bőrönd

 

Egy régi fa vagy bőr koffer, illetve utazóláda is teleültethető mindenféle jóval.

Igaz, az időjárást nem fogja bírni hosszú éveken át, de igencsak mutatós dísze lehet a házi környezetnek.

Lehet neki külön állványt készíteni, és a tetejét is meg lehet hagyni felnyitva (lehetőleg az északi oldalon, hogy ne árnyékolja növényeidet).

 

Terepasztal ágyás

 

Na ez lesz az élvezetes gyerekprojekt!

Építhettek a családdal egy kis makettfalut házakkal, utakkal, földekkel, ahol igazi zöldségek nőnek.

Lehet bele bábukat, kisautókat is tenni, közben pedig napról napra gyönyörködhetünk benne, hogyan nő a retek, hagyma és paradicsom.

Egy gyereknek izgalmas az öszebarkácsolás, bővítés, szépítgetés és gondozás feladata.

Jött egy eső, és szétáztatott mindent? Akkor kezdődhet a helyreállítás: befoghatók a munkagépek, jöhet a mentő, tűzoltó. Ezek bizony nagy események egy kisgyerek hétköznapjaiban.

Az azért megfontolandó, hogy eleve mobil szerkezetet építsetek pl. kerekekkel, hogy be lehessen húzni a garázsba, ha jön az óriásvihar.

Remélem, megtetszett valamelyik magaságyás ötlet, és hamarosan meg is valósítod! Netalántán valami új jutott eszedbe? Ugorj neki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük