10 sekély gyökérzetű zöldség – kertládában, cserépben is termeszthetők

sekély gyökérzetű zöldségek

 

A sekély gyökérzetű zöldségek nagy előnye, hogy elég nekik mindössze 15 cm mély talaj, hogy megfelelően fejlődjenek és termést hozzanak.

Az itt következő 10 zöldség vígan megél egy ilyen mélységű cserépben, virágládában vagy magaságyásban.

Mivel kevesebb talajt igényelnek, a kaspók, kertládák súlya is jobban megengedi, hogy tartószerkezetekre, korlátokra, lábakra, párkányokra, tetőkre tegyed őket.

A most következő növények mind igen kedvelt és könnyen termeszthető zöldségek, melyekkel könnyű és látványos sikereket érhetsz el.

 

1. Újhagyma

Az egyik személyes kedvencem. A frissen szedett, saját bio újhagyma íze verhetetlen.

Dughagymáról érdemes nevelni, mert így nagyon gyorsan, már 4 hét után fogyaszthatod is a friss újhagymákat.

Jobb, ha nem egyszerre veted el az összeset, hanem pl. hetente dugsz a talajba újabb és újabb adagokat, így tavasztól őszig folyamatosan biztosthatod magadnak a friss zöldhagyma-ellátást.

 

2. Fejes saláta

Magról nevelhető, 6-8 hét múlva lehet szedni a leveleit. Érdemes nem egyszerre levágni az egész fejet (ahogy a nagyüzemi termelés folyik, és megy a boltokba), mert hetekig folyamatosan szedheted róla a friss külső leveleket, miközben a belső levelek mindig tovább nőnek.

Ennek köszönhetően nap mint nap a lehető legfrissebb salátát eheted, nem kell tárolnod és fonnyasztanod a hűtőben.

 

3. Kerek retek

A gömbölyded formájú retek egy hónap alatt be is gyűjthető. A talajba vetett magból nagy biztonsággal kikelnek, ritkítás után gyorsan fejlődnek, és amikor elérik a kb. 2,5 cm átmérőt, ki is szedhetők.

Fontos, hogy folyamatosan nedvesen tartsd a talajt és ne hagyd túl nagyra nőni, mert csípős ízűvé válik.

Kerek retek termesztése
A gömbölyded gyökérzet bőven elfér egy cserépben is, melyből egy csomag retek szedhető.

 

4. Zöldborsó

Amint a talaj kb. +5 fok fölé melegedett (március végétől), kintre lehet vetni a magokat kb. 3-5 cm mélyre, 5-7 cm tőtávolsággal. De bent is elkezdheted a vetést, majd később napos helyre tedd a cserepet, illetve átültetheted szabadföldbe.

Fényigényes növény, nyár elejétől-közepétől lehet szedni.

 

5. Paradicsom

A világ legkedveltebb zöldségféléje. Több ezer fajtája létezik – futó-, bokros, koktél-, saláta-, fürtös, sárga, ökörszív-, szilva-, és még hosszan-hosszan sorolhatnánk.

A helytakarékosabb megoldás a felfelé növekedő (folytonnövő, nem determinált) paradicsomfélék termesztése, viszont ezeket karózni és kacsolni (metszeni kell).

A bokros (determinált) jobban szétterjed oldalirányba, de nem kell kacsolni. A bokros törpefajták ideálisak lehetnek a cserepes vagy dézsás termesztéshez, kb. 60 cm-es magasságot érnek el.

Egy bokros paradicsom nagyjából egyszerre virágzik és kb. egy hónap leforgása alatt leterem.

Ha különböző időpontban ültetsz és más érési ciklusú fajtákat választasz, folymatosan biztosíthatod a termést ezekkel a fajtákkal is.

A folytonnövő paradicsomok, ezzel szemben, igen magasra (több méteresre) nőnek, folyamatosan teremnek, és jobban elfér mellettük más növény, de támasztékot igényelnek.

 

6. Fokhagyma

Hasonlóan egyszerűen vethető, mint a „sima” dughagyma: a vetőfokhagymát szedd gerezdekre, majd a kisebb, satnya gerezdek kiselejtezése után az egészségeseket vesd a kinti talajba a csúcsukkal felfelé, hogy teljesen betakarja őket a talaj.

Az őszi fajtákat ősszel (október) vetheted, áttelelnek, és júniusban szedhetők, a tavaszi fajtákat kora tavasszal vetheted el, melyek nyár közepére nőnek meg. Tőtávolság: 10-15 cm. Öntözést alig igényelnek.

Fokhagyma termesztése
A fokhagyma népszerű alapanyag a magyar konyhában. Miért ne termesztenél sajátot?

 

7. Spenót

Hidegtűrő, gyorsan fejlődő növény. Ősszel és tavasszal is vetheted kinti ágyásba, magaságyásba. Ha szeptember-októberben veted, akár már februárban szedheted a leveleket. Ha kora tavasszal veted (akár február végén is, ha az időjárás engedi), kb. 6 hét elteltével szedheted is.

Vigyázz azonban, ha melegre fordul az idő (20 fok fölé megy a hőmérséklet), mert ilyenkor gyorsan felmagzik, és a levelek nem alkalmasak már fogyasztásra. Ezért április közepétől nem ajánlatos vetni (és szobában sem termeszteni).

 

8. Fodros kel

Inkább Nyugat-Európában népszerű, de nálunk is érdemes termeszteni.

A fodros kel jól tűri a hideget, sőt olyannyira, hogy télen is megterem kint.

Augusztusban lehet ültetni a palántát, és decembertől április-májusig folyamatosan szedhetők a külső levelei, mialatt a belső leveleket hagyd megnőni.

Még a virágkezdemények megjelenését is megvárhatod, mert ezek is ehetők.

Igazán látványos, 1 métert meghaladó leveleket is növeszthet.

 

9. Csilipaprika

A kisebb bokrú csilifajták gyökérzete nem megy mélyre, ezért cserépben is jól termeszthetők.

Én a konténeres (cserép / kaspó) termesztést ajánlom (palántáról májusban beültetve), mert a kinti ágyásban csupán egy szezont bír ki, hiszen az első fagyok már elpusztítják.

A cserepes csilit viszont télre beviheted, és az ablakban átteleltethető, és, ha szerényebb mértékben is, de tovább terem.

Amint a fagyveszély elmúlt, tedd ki napos helyre és locsold rendesen, ugyanis imádja a meleget, fényt és vizet – végtére is az amerikai kontinens trópusi vidékeiről származik.

 

10. Eper

Igaz, nem zöldség, de érdemes itt megemlíteni, ugyanis nagyon finom és remekül elvan az alacsonyabb ágyásban, ládakertben, és a gyerekek is imádják. Ráadásul évelő, és könnyen tovább szaporítható a szétágazó indákról (kb. szeptember elején), 15-20 cm-es tőtávolsággal.

Ha nagyon elszaporodna, adjál belőle ismerőseidnek, hátha – a te sikereid láttán – ők is kedvet kapnak az epertermesztéshez.

Eper termesztése otthon
Az epernek egyszer és folyton termő változata is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük