Magaságyás előnyei: 15 indok, hogy miért válaszd a magaságyást kiskertnek

magaságyás előnyei, 15 előny

 

Konyhakertet szeretnél, de nem tudod, hol kezdd? Szerintem erre a célra ideális a magaságyás. Tehát kezdd azzal, hogy megnézed, melyek a magaságyás előnyei!

 

1. Bárhol elhelyezhető, bárhol kialakítható

 

Egy magaságyást a teraszra, erkélyre, kocsibeállóba, előkertbe, tetőre, járdaszélre, gyakorlatilag bárhová tehetsz.

Igazából csak egy alapfeltételnek kell megfelelnie, hogy érje napsütés legalább 6 órán át naponta.

Ennyi fény ugyanis a legtöbb zöldségnek szükséges, de ha semmiképpen nem megoldható, jó pár haszonnövény kevesebb napfénnyel is beéri (jellemzően a zöldek, pl. spenót, saláta, kelkáposzta).

 

Tipp: ha kertes házban laksz, helyezd a magaságyást minél közelebb a házadhoz, ne pedig a hátsó kertbe. Ha mindig szem előtt van, állandóan gyönyörködhetsz benne, és sokkal kényelmesebb lesz gondoznod is.

Magaságyás előnye: bárhol kialakítható
Amikor a magaságyások szerves részei egy terasznak – dísz- és haszonnövényekkel.

 

Rossz minőségű a kerted talaja? Nem kell bajlódnod vele, sokkal hatékonyabb, ha a magaságyásodat a megfelelő talajkeverékkel töldtöd fel, és így termeled meg a zöldségeket a kertedben, de nem a kerted földjét használva.

 

2. Egészséges

 

A saját a 100%-ig megbízható.

Nem akarok feleslegesen senkit rémísztgetni, de az az igazság, hogy amit a saját kezeddel végzel, a saját szemeddel látsz, abban lehetsz igazán biztos.

A piacon természetesebbnek tűnik a termék, és mosolyog a termelő, de lehet, hogy bőven permetezi mindennel, és ez őt nem is zavarja, mert így szokta meg. Téged meg lehet, hogy zavar.

A szupermarketek kínálatának forrása és a mögöttes eljárás vagy kinyomozhatatlan, vagy erősen gyanús. Én sajnos nem bízom a szigorú élelmiszer-szabályozásokban – rendszeresen kiderül valamiről, hogy régebben egészségre ártalmatlannak mondták, most meg betiltják, mert mérgező.

És a bio? Ha közvetlen, jó ismerősöd a termelő, és láttad párszor, mit, hol és hogyan termel, mehet a zöld lámpa.

Azonban ott a nagy kísértés a biotermelésnél is, ez pedig a pénz. Nagy üzletággá nőtt ki magát.

A nagyobb haszon csábító dolog, és lehet hallani olyat is, hogy még nagyon szigorú ellenőrzés dacára is léteznek művelési-termesztési „nem bio” fortélyok, és léteznek olyanok, akik élnek velük.

A saját magaságyásodban úgy termelsz, ahogy te akarsz, egészséges, biominőségű zöldségeket arathatsz, ráadásul nem kell sehová menni értük vagy magadhoz szállítatnod őket.

Magaságyás, egészséges zöldség
Készülhet a finom és egészséges ebéd!

 

3. …pénzt is spórolsz

 

Igen, egészségesebb és olcsóbb is. Már egy 1 négyzetméteres magaságyással is bőven pluszban vagy egy 6 hónapos szezonban a bolti zöldségvásárlásokhoz képest. 

Az élelmiszerárak nem valószínű, hogy csökkenni, vagy akár csak stagnálni készülnének.

Ehhez képest a saját kertészkedési költségek vagy alapanyagok jóval alacsonyabbak, és a kulcstényező a saját munka befektetése, illetve ennek az időnek a mennyisége és az ára.

Kapaszkodj meg, jó hírem van ebben a tekintetben is!

 

4. Időt is spórolsz!

 

Egy korábbi cikkemben körüljártam a magaságyás költségének és munkaigényének témáját, melyet itt olvashatsz el: A ládakert, magaságyás időt és pénzt spórol. De mennyit?

Az egyértelmű, hogy ha inkább dolgozol, nem kell pénzt költened.

De vajon mennyi az „alternatív költség”, azaz mennyi pénzt keresnél mással, illetve mi másra fordíthatnád azt az időt, amely alatt a magaságyásoddal foglalkozol.

A számításaim során arra jutottam, hogy egy 1 négyzetméternyi magaságyás vagy ládakert gondozása óránként kb. 3000-8000 Ft-ot hoz a tulajdonosnak.

Tehát 1 óra gondozás több ezer forintnyi értéket, élelmiszert termel.

Egy féléves szezonban összesen kb. 6-8 óra munkát igényel 1 négyzetméter magaságyás gondozása. Mindenki maga döntse el, mennyit ér az ideje, illetve megoldható-e, hogy napi átlag 3-5 percet ráér-e kertészkedni 1-2 négyzetméter zöldség megtermelése céljából.

 

Megjegyzés: idő ≠ idő. Vagyis azt is érdemes figyelembe venned, hogy lehet, hogy te óránként megkeresel 12 ezer forintot, és kapásból azt mondod, nem éri meg piszmogni a zöldségekkel. De ha a kertészkedést örömmel végzed, pl. a gyerekeiddel, és nem is tűnik munkának – ezzel szemben a 12 ezres órabéres görnyedést a monitor előtt már nyűgnek tartod? Mennyit is ér akkor az időd a te számodra?

 

5. Jobb terméshozam és minőség

 

Volt már szó az egészségesebb produktumokról, de az is nagy előnye egy magaságyásnak, hogy azonos területen sokkal többet és jobb minőségben termelhetsz egy hagyományos konyhakerthez képest.

Ezentúl a jobb minőségű, tápanyagdús talaj szebb, nagyobb, több, ízletesebb, tehát jobb minőségű zöldségek kifejlődését teszi lehetővé.

Magaságyás, megfelelő talajkeverék
Jó talajban szépen fejlődnek a növények.

 

6. Környezetbarát

 

Ha teljesen természetesen termelhetsz, kiiktatod a műtrágyát, vegyszereket, rovarölőket.

A magaságyás laza talajkeveréke ideális esetben gyommentes, így gyomirtóra sincs semmi szükség, a kártevők ellen pedig az együttültetéssel vagy természetes szerekkel, levekkel védekezhetsz, ami szintén kompakt módon megoldható egy ládakertben.

Mivel kényelmesen, közvetlenül a töveknél tudsz locsolni, nagyságrendekkel kevesebb víz megy a locsolásra is, ami szintén csökkenti a környezetterhelést.

Magaságyás locsolása
A magaságyás sokkal kevesebb vizet igényel a hagyományos konyhakertnél.

 

Plusz növeled a zöldterületet: ez talán első hangzásra nem tűnik nagy durranásnak, hiszen, ha városban laksz, a teraszodon, erkélyeden 1-2 négyzetméternyi zöldség vagy fűszernövény nem váltja meg a világot (bár valamit azért igenis számít).

De mi a helyzet a tetőkkel? A zöldtetők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahol helyet kaphatnak a magaságyások is. Számos szálloda és étterem termeszt épületének tetején zöldségeket, fűszereket. Itt egy remek kanadai példa:

 

7. Helytakarékos

 

Egy 1 négyzetméteres magaságyásban kb. 2-3-szor annyi zöldséget termeszthetsz, mint egy hagyományos, sorosan bevetett konyhakertben, mert a töveket az optimális elrendezésben, a minimum szükséges távolságra helyezheted el.

Azzal, hogy keretbe foglalod a termőterületed, rá is kényszeríted magad a helytakarékosságra, és sikerül kihoznod a maximumot a minikertedből.

Ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy a teraszodon, erkélyeden vagy egyéb kisebb helyeken is számottevő mennyiségű zöldéget termelj.

Ha sikerül 7-8 négyzetmétert kialakítanod, egy 4 tagú családot el is láthatsz a szezonban (tavasztól őszig) annyi zöldséggel, hogy mindennap jusson mindenkinek friss zöldség. Ez nem azt jelenti, hogy meglesz a levesbe a krumpli vagy a sárgarépa, hanem azt, hogy valamennyi friss zöldség mindig jut az asztalra – legyen az újhagyma, retek, saláta vagy paradicsom.

 

8. Szebb lesz a kert!

 

A magaságyások kiváló dizájnelemek lehetnek egy kertben.

Ha csak a „hagyományos” fadeszka kinézetet vesszük, akkor is jó pár forma és szín jöhet szóba. De miért állnánk meg itt?

Magaságyást építhetsz téglából, térkőből, fémlemezből, kőből, farönkből is, és úgy alakítod ki a meglévő kerted stílusához, ahogy csak akarod.

Nézz meg pár variációt itt: Magaságyás ötletek

 

9. Gyerekeknek is!

 

Magaságyás előnye: gyerekeknek is kiváló
Nagy élmény a kicsiknek a betakarítás.

 

Melyik gyerek szeret (vagy tud) kapálni vagy ásni? (A felnőttekről nem is beszélve…)

Monoton, nehéz munkák ezek, hát én azt mondom felejtsük is el őket.

Nekem személy szerint elég ez a fajta mozgás, amikor átforgatom a komposztot és belapátolom a ládakertbe, ha pótolni kell a talajkeveréket.

 

A magaságyás gondozása szó szerint gyerekjáték:

  • Alig kell gazolni, és az is könnyedén megy, hiszen a laza talajból a pici ujjacskák is könynedén kiemelik az betolakodó növényeket.
  • Egy kis kannával vagy pohárral egyszerűen elvégezhető a locsolás.
  • A komposzt beforgatásához elég egy homokozólapát.
  • Az összeépítés izgalmas barkácsfeladat fiúknak-lányoknak egyaránt.
  • A festés, dekorálás felér egy délutáni kézműves-foglalkozással (ajánlott környzetebarát festékeket használni).
  • Vetés, beültetés, szüretelés – hidd el, a gyerek szeret hasznára lenni a családnak, és besegíteni a munkákba, tehát ezt is élvezni fogja.

 

És még jó pár hasznos tippet, infót találsz a gyerekbarát kertészkedésről itt: Konyhakert gyerekekkel 

 

10. Átlátható, mit termelsz

 

A kompakt és körülhatárolt szerkezetnek köszönhetően a növények burjánzásának idején is tudni fogod, ki kivel van.

Érdemes a magaságyásodat kisebb parcellákra (kb. 30×30 cm) felosztanod lécekkel vagy madzaggal, és ezeket egy-egy azonos fajtájú növénnyel beültetned.

Így nemcsak változatos, de könnyen átlátható is lesz a ládakerted, ráadásul a vetésforgót is könnyen alkalmazhatod, hiszen ha letermett egy parcella, érdemes valami mással beültetned, hogy kisebb legyen a betegségek elterjedésének kockázata, illetve jobb legyen a tápanyagok felhasználásának eloszlása.

 

11. Derék- és térdkímélő, mozgássérültek is gondozhatják

 

Sokan nem bírják a hajlongást, guggolást, térdelést, és számos ember testi fogyatékkal él.

A legtöbben közülük lemondtak a kertészkedésről, hiszen a hagyományos veteményes művelése komoly fizikai munkát jelent.

De ha elég magasra helyezzük, a magaságyás kényelmesen művelhető álló helyzetben vagy kerekesszékben ülve is.

Igaz, ezek a kertládák drágábbak, hiszen több anyag kell a megépítésükhöz, de megnyitják a lehetőséget a fizikai problémákkal küzdők előtt, hogy megtermelhessék maguknak és családjuknak a friss eledelt.

Hagyományos vetés magaságyás nélkül
Sokan nem tudnak így térdepelni. De azok, akik tudnak sem biztos, hogy akarnak.

 

12. Szerszám nélkül is művelhető

 

Ha egyszer kialakítottad a magaságyásaid helyét, nyugdíjba küldheted a kapát, ásót, lapátot, gereblyét, csákányt.

A gondozáshoz többé nem lesz szükséged rájuk.

 

Ideje a könnyebb műfajra váltanod:

  • ültetőkanál (ültetéshez, talajkeveréked átforgatásához)
  • kisebb locsolókanna rózsafejjel (kb. 2-5 literes)
  • olló (metszéshez, termények szüreteléséhez)
  • kisebb bot vagy ceruza (lyukak kialakítására a magok vetéséhez)

 

Igazából ennyi a szerszámigény.

 

13. Könnyebben védhető a kártevők és a hideg ellen

 

Mivel egy magaságyás talajszintje a föld szintjénél minimum 15 cm-rel magasabban helyezkedik el, automatikusan megnehezíti a betolakodók dolgát (pláne, ha ennél magasabb vagy lábakon elhelyezett kertládákról van szó).

A madarak vagy négylábúak ellen egy-egy a láda méretére kialakított dróthálóval védekezhetünk.

A hideg és szél ellen elég egy kisebb tartószerkezetet megépíteni és erre takarófóliát erősíteni, illetve hidegágyakat is egyszerűen kialakíthatunk ebben a kompakt méretben, hiszen az alap már kész, erre csupán egy ferde üveg- vagy plexitetőt kell rászerkeszteni.

Magaságyás előnye: könnyen védhető
Egy egyszerű fedél véd a hideg és szél ellen.

 

14. Jobban átmelegszik és nem tocsog

 

Mivel kiemelkedik föld szintjéből, a magaságyás talaja tavasszal, már az enyhülés kezdetekor könnyebben átmelegszik, ez kedvezően hat a gyökerekre, és hamarabb beindul a növekedés.

Másrészt a vízelvezetés is jobb, mint a földben, talajszinten kialakított ágyások esetében, hiszen a magaságyásból az alsó részen van hová elfolynia a víznek, így a sok eső sem okoz latyakot, és nem „fulladnak meg” a növényeid.

 

15. Áthelyezhető, költöztethető

 

Előfordulhat, hogy másik helyre szeretnéd áttenni a veteményesed.

Ez egy magaságyás esetén egyszerű feladat, különösen, ha van alja (pl. pozdorjalap) a kertládádnak.

Ha viszonylag nagy méretű, illetve nincs alja, előtte ki kell lapátolni belőle a talajt, ezután áthelyezheted a ládakertet az új helyre, és visszatöltheted a talajt.

Sőt, ha esetleg elköltözöl, viheted magaddal a konyhakertedet is.

Magaságyás költöztetés
Upsssz…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük